GELDZAKEN

De officiële munteenheid van Cambodja is de riel (KHR).
Vele prijzen worden ook in Amerikaanse dollars aangegeven en dollars zijn dan ook een  geaccepteerd betaalmiddel in Cambodja.

In de meeste plaatsen in Cambodja zijn  ATM’s  te vinden.  Hier kunt u pinnen met uw bankpas voorzien van Maestro logo.  Vaak kunt u naast riels ook dollars pinnen. Maar het komt weleens voor dat een ATM een technische storing heeft of leeg is. Het is dus raadzaam om wat cash dollars mee te nemen. In de meeste hotels is er een wisselbalie waar u zowel euro’s als dollars kunt wisselen. 

Betalen met creditcard is niet echt gebruikelijk. Dat kan enkel in luxe hotels, zeer dure restaurants en luxe winkels waar u bijvoorbeeld echt antiek kunt kopen. U betaalt minstens 2% commissie voor het gebruik van de kaart.

Controleer voor vertrek of u met uw pinpas kunt pinnen in het buitenland.

Voor de meest recente wisselkoers kunt u kijken op www.oanda.com


Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht maar wel gebruikelijk in Cambodja. Het vormt een deel van het inkomen van de mensen die werkzaam zijn in het toerisme.
Kamermeisjes kunt u 1 USD per dag geven. En bij de bellboy geeft u 1 USD per koffer of tas.
Indien u een dagexcursie of meerdaagse tocht maakt met privé chauffeur en gids, dan wordt het geven van een fooi zeker op prijs gesteld. Denk aan 8 tot 10 USD per dag.
In restaurants wordt vaak al een service charge opgenomen in de rekening. Desondanks wordt een kleine extra fooi erg gewaardeerd (5 tot 10% van de rekening).  

Afdingen

Indien u op straat of op  een markt souvenirs koopt, is het heel gebruikelijk om af te dingen. Richtlijnen hiervoor zijn er niet echt. Het belangrijkste is dat u zich goed voelt bij de prijs die u uiteindelijk betaalt. En uiteraard is het ook afhankelijk van wat u koopt. Bij kleine zaken als eetstokjes of placemats kunt u niet zoveel afdingen. Koopt u een duur Boeddhabeeld dan valt er beter te onderhandelen.
Indien de onderhandelingen niet helemaal naar wens verkopen, is vaak de truc om weg te lopen. Als de verkoper zijn waar echt wil verkopen en het een redelijke verkoopprijs is, zal hij u terug roepen. Als u echt veel te weinig hebt geboden, dan laat hij u gaan. Dan moet u zelf de overweging maken of u meer wil bieden voor het gewenste object.

Offerte aanvragen
Angkor daken Royal palace lelies
Deze website heeft een CMS van de Websitemachine Chinees rijstpapier