Dag 1   Amsterdam – Delhi
Bij aankomst op de luchthaven van Delhi wordt u opgewacht door onze chauffeur en naar uw hotel gebracht.
Delhi is overweldigend. De mensenmassa, de onbekende geuren en de verkeerschaos. Laat het allemaal rustig op u inwerken en ‘go with the flow’.  

Dag 2   Delhi – stadstour met gids
Samen met een Engelssprekende gids maakt u vandaag kennis met Delhi. U begint in nieuw Delhi waar de regeringsgebouwen zich bevinden en de India gate staat. Dit is een triomfboog ontworpen naar het voorbeeld van de Arc du Triomphe in Parijs. U gaat ook naar het Qutab Minar complex. Uw oog valt er meteen op de 73 meter hoge minaret die zeer gedetailleerd versierd is. Dit complex is één van de beste voorbeelden van islamitische architectuur in India. U bezoekt de Lakshmi Narayn tempel, een moderne Hindoe tempel. Het oude Delhi is een wirwar van smalle straatjes en bazaars. Hier bevindt zich het Rode fort en pronkt de Jama Masjid; de grootste moskee van India. Denk eraan dat u schouders en knieën bedekt moet hebben alvorens u hier binnen gaat.

Dag 3   Delhi – Amritsar /  night Aarti met gids
Per trein reist u in ongeveer zes uur naar Amritsar dat bekend staat om de Gouden Tempel; het belangrijkste heiligdom van de Sikhs. Voor u de tempel betreedt, dient u uw schoenen uit te doen, uw haar te bedekken en uw voeten ritueel te reinigen. Ondanks dat de tempel druk bezocht wordt, hangt er een zeer serene sfeer. U kunt hier uren kunt doorbrengen om te kijken wat er allemaal gebeurd. Sikh mannen baden zich in het water waarbij ze hun dolk vaak om hun lichaam dragen, in de keukens wordt voor duizenden mensen eten gemaakt en de nodige fotokiekjes worden overal gemaakt. In de hoofdtempel lezen priesters de hele dag voor uit de Guru granth sahib; de ‘bijbel’ van de Sikhs. Deze avond gaat u samen met uw gids naar de Palki sahib ceremonie kijken, één van de belangrijkste momenten voor de vele gelovigen. Hierbij wordt het heilige boek (Guru granth sahib) vanuit de Gouden Tempel naar een andere kamer gebracht wordt voor de nacht. Een mooie afsluiter van de dag.

Dag 4   Amritsar – Wagah border
In de straatjes rondom de Gouden Tempel zijn vele kleurrijke bazaars te vinden. En er zijn ook nog enkele andere tempels te vinden die een kijkje waard zijn. Zo is er de Mata tempel; een tempel die druk bezocht wordt door vrouwen die zwanger willen worden. Ook kunt u een bezoek brengen aan Jallianwala Bagh. Hier vond in 1919 een bloedbad plaats toen de Britten het vuur opende op een ongewapende menigte. Het exact aantal doden is nooit echt vastgesteld omdat de cijfers erg uit elkaar liggen.
Aan het einde van de middag haalt uw chauffeur u op en gaat u naar de Wagah border, de grenspost tussen India en Pakistan. Hier wordt elke avond de vlag neergehaald en de grens gesloten. Zowel langs Indiase als Pakistaanse gaat dit spektakel gepaard met veel machtsvertoon. Toch is het erg toeristisch; vooral dan aan de Indiase kant. Maar de atmosfeer die er hangt is geweldig en het is fantastisch om te zien hoe de Indiërs helemaal opgaan in de ceremonie.

Dag 5   Amritsar - Dharamsala
Vandaag reist u verder naar de Dharamsala; de plaats waar de Dalai Lama resideert. De rit duurt ongeveer zes uur en het landschap wordt hier al ruiger. Dharamsala is immers gelegen in de uitlopers van de Himalaya. Het is het toevluchtsoord geworden voor de vele Tibetaanse vluchtelingen in ballingschap en tevens zetelt de Tibetaanse regering in ballingschap hier. Het plaatsje is doordrongen van een Tibetaanse sfeer. Het straatbeeld wordt bepaald door Boeddhistische kloosters, gebedsmolens, monniken en kleurrijke gebedsvlaggen. Door het grote aantal Tibetanen wordt Dharamsala ook wel Klein Lhasa genoemd. Overnachten doet u in het hoger gelegen McLeod Ganj; een herinnering aan het Britse verleden.    

Dag 6   Dharamsala
Vrije dag. In de omgeving kunnen (korte) wandelingen gemaakt worden naar bijvoorbeeld het hindoedorp Bhagsu en Dharamkot. Uiteraard kunt u ook de dag in Dharamsala doorbrengen. Er zijn diverse tempels die bezocht kunnen worden. De grootste trekpleister is het Namgyal klooster waar de Dalai Lama verblijft. Loop er samen met de vele pelgrims en gelovigen de kora (pelgrimsronde) rond het kloosters. ’s Middags wordt hier vaak gedebatteerd door de monniken. Soms gaat het er heftig aan toe met handgeklap en zelfs het stampen van de voeten om een argument kracht bij te zetten. Dharamsala telt ook vele souvenirwinkeltjes. Misschien leuk om hier gebedsvlaggen te kopen die u later tijdens de reis bij een pas ophangt.

Dag 7   Dharamsala - Manali
Een lange dag vandaag. Uw chauffeur brengt u naar Manali, gelegen aan de Beas rivier in de groene Kullu vallei. Manali is gelegen op  2050 meter en een prettige plaats om alvast te wennen aan de hoogte. In de jaren ’70 was Manali geliefd bij de hippies die hier kwamen voor de hasjiesj. Nu wordt het bezocht door avonturiers die hier komen raften of paragliden; toeristen die op weg zijn naar Leh en Indiërs die hier op (huwelijks)reis komen. Zij maken vaak een dagtrip naar de Rohtang pas in de hoop om daar voor het eerst in hun leven sneeuw te zien. Skipakken kunnen hier zelfs gehuurd worden! Manali bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Uw hotel bevindt zich in Old Manali te midden van de appelbomen en op loopafstand van de Hadimba tempel.  

Dag 8   Manali
Vrije dag. In Manali zijn enkele interessante hindoe – en boeddhistische tempels die u kunt bezoeken. Zo is er de meer dan 500 jaar oude hindoe tempel van de godin Hadimba. Deze is van hout, telt vier lagen en gebouwd in pagoda-stijl. Tijdens de weekends is dit een favoriete picnic plek voor velen. In de buurt van Manali zijn ook enkele heetwaterbronnen waarvan Vashist de meest bekende is. Deze bevinden zich op drie kilometer, misschien leuk voor een wandeling. Maar ook langere wandelingen zijn mogelijk in de omgeving. Indien gewenst, kunnen we hiervoor een gids regelen.

Dag 9   Manali - Keylong
Vandaag begint het avontuur! U verruilt de groene heuvels voor een desolaat en kaal landshap met steile bergpieken en diepe dalen. U verlaat Manali en de weg slingert zich geleidelijk aan de hoogte in. Vandaag steekt u de Rohtang pas over (3980m). Met goede weersomstandigheden verloopt dat heel vlot. Indien het echter geregend heeft, gaat het iets minder vlot. De weg verandert dan in een grote moddermassa waarbij het recht van de sterkste telt. Iedereen probeert zich een weg door de modder te banen. Eenmaal boven kunt u wel genieten van een spectaculair uitzicht op de ruige bergen die u omringen. En met wat geluk ligt er nog sneeuw op de top en ziet u de Indiërs dolle pret hebben met sneeuwballengevechten. Na de afdeling bent u aanbeland in het groene district Lahaul en rijdt u verder naar Keylong (3350m), de hoofdstad van Lahaul. De bevolking is hier al overwegend Boeddhistisch en u ziet dan ook vele stoepa’s onderweg.

Dag 10  Keylong - Sarchu
Het is ongeveer vijf uur rijden naar Sarchu. Bij de mooiste vergezichten kunnen uiteraard fotostops gemaakt worden. Maar ook stoppen voor een vers kopje masala thee is natuurlijk mogelijk. Op deze hoogte is het namelijk van belang dat u voldoende drinkt. Aan de kant van de weg ziet u vaak gele waarschuwingsborden met bijvoorbeeld ‘peep peep, don’t sleep’ of andere inspirerende spreuken. U rijdt door een droog en ruig landschap waarbij de bruine bergen fel afsteken tegen de helderblauwe lucht. Vandaag passeert u twee hoge passen vandaag waaronder de Baralacha La (4950m). La betekent trouwens ‘pas’ in het Tibetaans. De passen hangen altijd vol met kleurrijke gebedsvlaggen die volop wapperen in de wind.
Vannacht overnacht u in een tentenkamp in Sarchu (4200m). Uw tent heeft eigen (eenvoudige) sanitaire voorzieningen.

Dag 11  Sarchu - Leh
Een prachtige maar lange dag. Onderweg steekt u de hoogste pas over, de TanglangLa (5340m). U bent hier vast onder de indruk van het adembenemende uitzicht op de vele (besneeuwde) bergtoppen rondom u. Aan het einde van de middag bereikt u Leh, de hoofdstad van Ladakh, gelegen op 3500 meter. Ladakh wordt ook wel klein Tibet genoemd omdat het landschap, de vele Boeddhistische kloosters, monniken en gebedsvlaggen doen denken aan Tibet. In een ver verleden was Leh een belangrijke halteplaats voor karavanen vanuit India naar Tibet en Centraal Azië. Nu is Leh is een gezellig dorpje met vele hotels, restaurants en souvenirwinkels. In de hoofdstraat verkopen vrouwen dagelijks hun verse groenten en fruit die gewoon uitgestald worden op de stoep.

Dag 12  Leh
Vrije dag. Leh wordt gedomineerd door het 17de eeuwse Leh Palace; het voormalig koninklijk paleis. Het gebouw telt negen verdiepingen en is in vrij slechte staat. Maar het heeft een geweldige ligging boven de stad. Van hieruit hebt u een prachtig zicht op Leh en de hele vallei. Het is leuk om door de straatjes van Leh te struinen. Loop even over de markt, ga lekker een lassi drinken of momo’s eten in één van de vele restaurants. En maak ook zeker even een stop in de Chowkhang gompa. Een gompa is een combinatie van klooster en theologisch instituut. Vaak is het hier druk met locals die even komen bidden en een praatje maken met elkaar. En dan is er nog de hagelwitte Shanti stoepa. Deze werd door de Japanners gebouwd  om wereldvrede te promoten. De stoepa is gelegen op de top van een heuvel en van hieruit hebt u ook een schitterend panorama.

Dag 13  Leh – Thiksey en Hemis
Vandaag brengt u een bezoek aan twee kloosters. Het indrukwekkende Thiksey klooster doet qua architectuur een beetje denken aan het Potala paleis in Lhasa. De monniken die hier wonen behoren tot de Geelkapsekte. Er staat een 15m. hoge Maitreya Boeddha (Boeddha van de toekomst), het grootste Boeddhabeeld in Ladakh. Naast het Thiksey klooster is een lekker restaurant waar u kunt lunchen. Daarna bezoekt u Hemis klooster dat dateert uit de 17de eeuw. Het is het grootste en rijkste klooster van Ladakh. Dit klooster is vooral bekend omwille van het jaarlijkse festival met maskerdansen dat hier gehouden wordt. Met een beetje geluk treft u biddende monniken aan. Vaak gaat dat gepaard met tromgeroffel en het rinkelen van bellen. Altijd bijzonder om mee te maken.

Dag 14  Leh – Alchi /  bezoek Lamayuru
U vertrekt naar Alchi waar het oudste klooster van Ladakh staat. U rijdt langs kleine dorpjes waar op de daken van de huizen hooi ligt te drogen en gebedsvlaggen wapperen. Langs de kant van de weg ziet u vaak stoepa’s en in deze regio staan veel abrikozenboomgaarden. Maar het einddoel van vandaag is Lamayuru, wat nog twee uur rijden is vanuit Alchi. Het is één van de oudste en belangrijkste Kargyupa kloosters in dit gebied. Het 11de eeuwse klooster is prachtig gelegen in een soort maanlandschap. De omgeving is erg indrukwekkend! De rit er naartoe is trouwens ook adembenemend mooi. Na uw bezoek rijdt u terug naar Alchi, een klein en pittoresk dorpje. U overnacht in een leuk hotelletje net buiten Alchi, gelegen aan de Indus rivier.

Dag 15  Alchi - Leh
Het is hier heerlijk rustig wakker worden met het gekabbel van de Indus op de achtergrond. Ontbijten doet u hier met de beste abrikozenjam die wij ooit geproefd hebben. U begint de dag met een bezoek aan het klooster van Alchi. Het klooster stamt uit de 11de eeuw.  Hier zijn nog enkele prachtige 11de eeuwse muurschilderingen te zien. Dit zijn enkele van de oudst bewaard gebleven schilderingen die spirituele details tonen. Ook zijn er enkele prachtige Boeddhabeelden te zien. Na uw bezoek aan Alchi rijdt u weer terug naar Leh.

Dag 16  Leh – Kardung La
De Khardung La verbindt Leh met de Nubra vallei. Tot halverwege de 20ste eeuw was de Khardung La een belangrijke pas voor de karavanen van India naar Centraal Azië. Ieder jaar passeerden er wel 10.000 lastdieren. Hoewel de pas zich amper op 40 kilometer vanuit Leh bevindt, bent u er toch niet meteen. De eerste 20 kilometer is het prettig rijden over asfalt. Na de checkpost begint het avontuur op de gravelweg. Vergeet onderweg vooral niet te stoppen om te genieten van de prachtige vergezichten. De Khardung La is de hoogste voor gemotoriseerd verkeer begaanbare bergpas in India en tevens één van de hoogste ter wereld. Over de hoogte wordt namelijk getwist. Er wordt gezegd dat de pas op  5600m ligt, maar metingen geven aan dat het maar 5360m zou zijn. Hoe dan ook, het is een leuke dagtrip vanuit Leh. En geloof ons maar: het adembenemende uitzicht op de top van de Khardung La blijft voor altijd op uw netvlies staan.

Dag 17  Leh - Delhi
U vliegt terug naar Delhi. Met helder weer hebt u vanuit het vliegtuig een prachtig zicht over de besneeuwde bergtoppen. Bij aankomst op de luchthaven van Delhi wordt u naar uw hotel gebracht. De middag is ter vrije besteding.

Dag 18  Delhi
Er zijn vast nog wel enkele bezienswaardigheden die u wilt zien. Misschien even een kijkje nemen bij Humayun’s Tomb, een mooi staaltje Moghul architectuur. Of een bezoek brengen aan de Akshardam tempel. Deze tempel werd pas geopend in 2005 en wordt druk bezocht door Indiërs. De tempel is helemaal uit marmer opgetrokken en gebouwd in zowel Mughal als Rajasthani stijl. ’s Avonds kunt u hier getuige zijn van de muzikale fonteinen waarvoor u wel van tevoren kaartjes moet kopen. Misschien wilt u nog wat souvenirs kopen of even heerlijk wandelen in de Lodhi gardens. U geniet nog éénmaal van een smakelijk Indiase maaltijd en aan het einde van de avond brengt uw chauffeur u naar de luchthaven van Delhi. 

Dag 19  Delhi - Amsterdam

 

Offerte aanvragen
Amritsar gods kleurpoeder
website maken Chinees rijstpapier