GELDZAKEN

In China betaalt u met de Renminbi; ook wel bekend als Yuan (CNY).

In de meeste plaatsen in China zijn ATM’s te vinden.  Hier kunt u pinnen met uw bankpas voorzien van Maestro, Visa of Cirrus logo. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat een ATM een technische storing heeft of leeg is. Het is dus raadzaam ook wat cash euro’s mee te nemen. Ook al omdat in de kleine dorpen op het platteland geen pinautomaten aanwezig zijn. In de meeste hotels is er een wisselbalie waar u  geld kunt wisselen. U kunt hier gewoon euro’s wisselen.  
En u kunt ook terecht bij The Bank of China.
Betalen met creditcard is niet echt gebruikelijk. Dat kan enkel in luxe hotels, zeer dure restaurants en luxe winkels waar u bijvoorbeeld echt antiek kunt kopen.
Controleer voor vertrek of u met uw pinpas kan pinnen in het buitenland.

Er zijn briefjes van 1,5,10,20,50 en 100 Yuan. Probeer zoveel mogelijk de kleine coupures te bewaren. Wisselgeld is vaak een probleem en kan men dus geen geld terug geven als u betaalt met 100 Yuan.

In Hong Kong wordt betaald met de Hong Kong dollar ( HKD). U kunt hier uw resterende Yuan’s omwisselen naar Hong Kong dollar. Maar indien u gaat pinnen, ontvangt u dus Hong Kong dollar.

Voor de meest recente wisselkoers kijkt u op www.oanda.com

Fooien

China is niet echt het land van de fooien maar het wordt steeds gebruikelijker.
In een restaurant hoeft u geen fooi te geven. En ook niet als u een ritje met een taxi maakt.
Maar de bell boy in het hotel waardeert het als u hem een kleine fooi geeft.
En indien u een dagexcursie of meerdaagse tocht maakt met privé chauffeur en gids, dan wordt het geven van een fooi zeker op prijs gesteld. Het is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Als richtbedrag kunt u 50 tot 100 Yuan per dag per persoon aanhouden. Deze richtbedragen lijken relatief hoog, maar zijn de gebruikelijke richtbedragen in China.

Afdingen

Indien u op straat of op  een markt souvenirs koopt, is het heel gebruikelijk om af te dingen. Begin met de helft van de vraagprijs en wacht dan de reactie van de verkoper af.  Als u er niet uit komt met de verkoper, is de truc vaak om weg te lopen. Als de verkoper zijn waar echt wil verkopen en het een redelijke verkoopprijs is, zal hij u terug roepen. Als u echt veel te weinig hebt geboden, dan laat hij u gaan. Dan moet u zelf de overweging maken of u meer wil bieden voor het gewenste object.

fries Lamatempel Beijing Yuyuan garden Shanghai
Deze website heeft een CMS van de Websitemachine Chinees rijstpapier