GELDZAKEN

In Nepal is de officiële munteenheid de Nepalese rupee (NPR).

In de grote steden  ( Kathmandu, Pokhara) kunt u zonder probleem pinnen. U hebt daarvoor een bankpas nodig met een Maestro, Visa of Cirrus logo. Er zijn zelfs pinautomaten waar u zowel rupees als dollars kunt pinnen.
Neem ook altijd wat cash geld mee om te wisselen. Daarvoor kunt u het beste dollars meenemen. Vaak kunt u namelijk met dollars betalen in een restaurant of bij het kopen van souvenirs.

Zorg ervoor dat u altijd wat klein geld hebt want vaak kan men niet wisselen als u met een bankbiljet van 500 of 1000 rupee betaalt.

Voor de meest recente wisselkoers kijkt u op www.oanda.com

Fooien

In Nepal is het geven van een fooi zeer gebruikelijk.  Een deel van het salaris van mensen die werkzaam zijn in het toerisme bestaat dan ook uit fooien.
Indien de bell boy uw bagage naar uw kamer brengt, kunt u 25 rupee per stuk bagage geven.
Hebt u lekker gegeten in een restaurant en bent u tevreden over de service, dan kunt u zo’n 5 tot 10% van de rekening aanhouden.
Indien u een trekking maakt in Nepal wordt u vergezeld door dragers en een gids.  Voor een drager tijdens een zeven daagse trekking kunt u uitgaan van 50 tot 60 USD totaal. Een gids ontvangt wat meer. Denk dan aan 80 tot 100 USD.
Hebt u voor een dag of meerdere dagen een privé auto met chauffeur, dan kunt u de chauffeur 3 tot 5 USD per dag geven.

Een taxichauffeur hoeft u voor korte ritjes geen fooi te betalen.

Afdingen

Koopt u op straat, in een winkel of op een markt souvenirs dan is het heel gebruikelijk om af te dingen. Zeker als u in het populaire wijkje Thamel wat koopt. Of in één van de winkels bij het Phewa meer in Pokhara.
Begin met de helft van de vraagprijs en wacht dan de reactie van de verkoper af.  Als u er niet uit komt met de verkoper, is de truc vaak om weg te lopen. Als de verkoper zijn waar echt wil verkopen en het een redelijke verkoopprijs is, zal hij u terug roepen. Als u echt veel te weinig hebt geboden, dan laat hij u gaan. Dan moet u zelf de overweging maken of u meer wil bieden voor het gewenste object. Vaak kunt u een betere prijs krijgen indien u betaalt in USD.

Bodnath ogen Bhaktapur
website maken Chinees rijstpapier