GELDZAKEN

In India is de officiële munteenheid de rupee (INR).

In de grote steden kunt u overal probleemloos pinnen. U hebt daarvoor een bankpas nodig met een Maestro, Visa of Cirrus logo. Neem voor alle zekerheid ook altijd wat cash euro’s mee.  Deze kunt u in de bank of het hotel wisselen.
Zorg ervoor dat u altijd wat klein geld hebt want vaak kan men niet wisselen als u met een briefje van 500 of 1000 rupee betaalt.

Voor de meest recente wisselkoers kijkt u op www.oanda.com

Fooien

In India is het geven van een fooi zeer gebruikelijk.  Een deel van het salaris van mensen die werkzaam zijn in het toerisme bestaat dan ook uit fooien.
Indien de bell boy uw bagage naar uw kamer brengt, kunt u 30-40 rupee per stuk bagage geven.
Hebt u lekker gegeten in een restaurant en bent u tevreden over de service, dan kunt u zo’n 10% van de rekening aanhouden. Sommige restaurants berekenen reeds 10% service charge op de rekening. Dan nog wordt een kleine fooi nog op prijs gesteld.
Gaat u een dag op pad met een Engelssprekende gids, dan kunt u 500 rupee aanhouden.
En indien u voor enkele dagen of weken door uw privé chauffeur rondgereden wordt in dit prachtige land, dan is het geven van een fooi zeker gepast. Het is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Als richtbedrag kunt u 250 tot 300 rupee per dag aanhouden (gebaseerd op 2 personen).
Een taxichauffeur hoeft u voor korte ritjes geen fooi te betalen.

Afdingen

Indien u op straat, in een winkel of op  een markt souvenirs koopt, is het heel gebruikelijk om af te dingen. Begin met de helft van de vraagprijs en wacht dan de reactie van de verkoper af.  Als u er niet uit komt met de verkoper, is de truc vaak om weg te lopen. Als de verkoper zijn waar echt wil verkopen en het een redelijke verkoopprijs is, zal hij u terug roepen. Als u echt veel te weinig hebt geboden, dan laat hij u gaan. Dan moet u zelf de overweging maken of u meer wil bieden voor het gewenste object.

Amritsar gods kleurpoeder
website maken Chinees rijstpapier